



United Nations Seminar of the Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples

University for Peace (UPEACE), San Jose, Costa Rica 6-8 November, 2023

"Analysis of laws, legislation, policies, constitutions, judicial decisions, and other mechanisms concerning how States have taken measures to achieve the ends of the UN Declaration consistent with Article 38."

Day 1: Monday 6 November

8:30-9:00	Opening and individual presentations
	 Welcome: Sheryl Lightfoot, Chair, Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples (7 minutes) Dr Francisco Rojas Aravena, Rector, University for Peace (3 minutes) Belen Rodriguez de Alba Freiria, Human Rights Officer, and Secretary of the EMRIP (3 minutes) Round of introductions
9:00-10:30	Panel 1: Measures taken by States on Laws and legislation: Please illustrate any concrete or progressive UN Member State laws or legislation undertaken to implement the UN Declaration (90 minutes). Moderator: Valmaine Toki, Vice Chair, Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples
	Presenters: • Gordon Christie (15 minutes)

	Antonina Gorbunova (15 minutes)
	Marie Vivi Belleau (15 minutes)
	Open Discussion
10:30-10:45	Coffee break
10:45-12:15	Panel 2 : Measures taken by States on Constitutional transformation:
	Please share existing language or future initiatives by UN Member States for
	constitutional amendments that accommodate the rights of Indigenous Peoples (90 minutes).
	(30 minutes).
	Moderator: Binota Dhamai, Member, Expert Mechanism on the Rights of
	Indigenous Peoples
	Presenters:
	Mariana Yumbay (15 minutes)
	Virginius Xaxa (15 minutes) Inchara Nichala (15 minutes)
	 Joshua Nichols (15 minutes) Victor Toledo (15 minutes)
	Victor Toledo (15 minutes)
	Open Discussion
12:15-14:00-	Lunch
14:00-15:30	Panel 3: Measures taken by States on Policy implementation:
	Numerous measures for policy development are needed at the domestic level. Are
	there constructive arrangements or agreements concerning policy at the executive or legislative level by UN Member States responsive to the UN
	Declaration? (90 minutes)
	Decidration. (50 minutes)
	Moderator: Antonina Gorbunova, Vice Chair, Expert Mechanism on the Rights of
	Indigenous Peoples
	Presenters:
	Vasilii Nemechkin (15 minutes)
	 Minnie Degawan (15 minutes) Virginius Xaxa (15 minutes)
	Vilgilius Adad (13 illillutes)
	Open Discussion
15:30-15:45	Coffee break
15.45-16.00	Wrap up End of Day 1
	Sheryl Lightfoot, Chair, Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples
	i biici vi Eigiitioot, Ciiaii, Expert ivietiiaiiibiii Oli tile Nigiits oi iliulgellous Feodies

Day 2: Tuesday 7 November

8:30-10.00	Panel 4: Measures taken by States on jurisprudence and the implementation of judicial decisions: What initiatives or campaigns have been undertaken by Indigenous Peoples that have resulted in or may result in effective implementation of the UN Declaration in favour of Indigenous Peoples? What are the challenges for interpreting and understanding the growing international and national jurisprudence around the human rights of Indigenous Peoples? (90 minutes) Moderator: Dalee Sambo Dorough, Member, Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples Presenters: • Eirik Larsen (15 minutes)
	Aleksei Avtonomov (15 minutes)
	Kim Hamilton (15 minutes)
	Victor Toledo (15 minutes)
	Open Discussion
10:00-10:15	Coffee break
10:15-12.00	Panel 5: Mechanisms for monitoring implementation at the national and regional levels: With the adoption of the UN Declaration there is clarity as to the specific human rights standards of Indigenous Peoples. Accompanying mechanisms for monitoring are non-existent or underdeveloped. Are there substantive examples to draw from either specific to Indigenous Peoples or generally? (90 minutes) Moderator: Anexa Brendalee Alfred Cunningham, Member, Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples Presenters: • Mariana Yumbay (15 minutes) • Kim Hamilton (15 minutes) • Albert K. Barume (15 minutes) • Gordon Christie (15 minutes)
12.00-13:30	Lunch
13:30-14:30	Panel 6: Measures taken by States on National inquiries and actions taken: National inquiries, such as the Truth and Reconciliation Commission in Canada, have resulted in significant recommendations. Can progress on such results be identified and replicated elsewhere? (60 minutes)
	Moderator : Valmaine Toki, Vice Chair, Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples
	Presenters: • Eirik Larsen (15 minutes) • Sheryl Lightfoot (15 minutes)

	Open Discussion
14:30-14:45	Coffee
14:45-15:45	Panel 7: State actions to uphold Indigenous Peoples rights in international fora such as 2030 Agenda and Climate change negotiation: The distinct rights of Indigenous Peoples are relevant to every topic of international relations. How have UN Member States been responsive to implementation of the norms in favour of Indigenous Peoples? What further steps can be taken to crystallize the status, rights, and role of Indigenous Peoples in this context? (60 minutes) Moderator: Margaret Lokawa, Member, Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples Presenters: • Dalee Sambo Dorough (15 minutes) • Vasilii Nemechkin (15 minutes) • Minnie Degawan (15 minutes)
15:45-16:00	Wrap-up of Day 2
	Sheryl Lightfoot, Chair, Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples

Day 3: Tuesday 8 November

8:30-10:00	Panel 8: Practical recommendations for both UN Member States and Indigenous Peoples on how to effectively implement approaches, legislative measures, other international or national laws and policies that meaningfully implement the UN Declaration? (90 minutes) Moderator: Mihir Kanade, Director, UPEACE Human Rights Centre Presenters: Joshua Nichols (15 minutes) Aleksei Avtonomov (15 minutes) Albert K. Barume (15 minutes)
	Open Discussion
10:00-10.15	Coffee break
10:15-11.45	Conclusions and wrap-up

	Moderator: Sheryl Lightfoot, Chair, Expert Mechanism on the rights of Indigenous Peoples Presenter: All meeting participants. (5 minutes each) Comments from all EMRIP Experts Closing remarks • Sheryl Lightfoot, Chairperson, Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples END OF SEMINAR
12:00-13.30	Lunch
13:30-16:30	Interactive Dialogue with the Indigenous Peoples representatives, faculty members and students of UPEACE, and other stakeholders (3 hrs) Moderator: Mihir Kanade, Director, UPEACE Human Rights Centre Open Discussion